10 tips voor startende ZZP-ers
2-10-2009

Mocht het solliciteren nog niet zijn vruchten hebben afgeworpen dan is er altijd nog de mogelijkheid om als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) aan de slag te gaan. Hier volgen 10 tips om je op weg te helpen:



1. Don’t quit your day job
Je vaste baan is een belangrijke inkomstenbron tijdens de overstap van vast werk naar werken als ZZP-er. Begin in de avonduren en ga minder werken als het aantal projecten toeneemt.

2. Zet je CV en portfolio online
Ook als ZZP-er is een goed CV belangrijk om te hebben. Zet hem online, natuurlijk op mijnCV.com en op andere plaatsen. Ook een portfolio kan helpen om extra interessant te zijn voor een toekomstige opdrachtgever. Die wil immers graag weten wie jij bent en wat je kan.

3. Koop geen nieuwe spullen
Een veel voorkomende valkuilen onder starters.
Denk niet dat je een nieuwe laptop, bedrijfswagen of werkplek nodig hebt. Goed gereedschap helpt zeker hoe je er mee omgaat is wat echt telt.
Je 3 jaar oude laptop voldoet ook prima.
Geef geen geld uit of nog erger leen geld, je doel is immers geld verdienen.

4. Ben niet bang om hulp te vragen
Voor jezelf beginnen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er veel plaatsen waar je om hulp kunt vragen. Ze zullen het werk niet voor je doen maar kunnen je wel advies en goede raad geven.En door advies te vragen bouw je ook aan je netwerk dat je in de toekomst werk kan opleveren.

5. Zoek je niche
“Als er concurrentie is dan is er een markt”.
Maar veel concurrentie maakt het wel moeilijk om op te vallen. Dus zoek een niche waar je goed in bent en waarmee je, je kan onderscheiden van de rest.

6. Open een nieuwe bankrekening
Zorg dat je jouw persoonlijke bankrekening en je werk rekening gescheiden houd.

7. Ben geduldig
Het werk zal in het begin niet meteen binnen komen stromen dus ben geduldig.

8. Vraag referenties
Als een project succesvol is afgerond naar de tevredenheid van de klant vraag dan om referentie waarmee je andere toekomstige klanten kunt overtuigen.

9. Weet wat je waard bent
De beste indicatie om je uurtarief te bepalen is natuurlijk kijken wat andere ZZP-ers vragen. Die bedragen lijkt hoog in vergelijking met het uurloon bij een vastdienstverband maar vergeet niet dat je als ZZP-er ook meer zelf moet betalen aan pensioenopbouw, ziektekosten en arbeidsongeschiktheidsverzekering etc.
Kosten die normaal door een werkgever worden betaald.

10. Begin
Stop met plannen maken maar begin gewoon met het benaderen van klanten en begin.




© Jeroen L'Abée